Vikend u Rumuniji
Arad – Temišvar – Dvorac Sibinjanin Janka – manastir Prislop
3 dana /2 noćenja – autobusom

Polazak:       09.03. / 06.04.2018.  Beograd 16:00č

1.dan              Beograd –Temišvar
Polazak iz Beograda u 16:00č. Vožnja sa usputnim pauzama prema potrebi. Dolazak u Temišvar u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.

2.dan              Temišvar – Arad – Temišvar
Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje grada. Grad se naziva i Malim Bečom, jer je grad veoma dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča. Razgledanje: Trg pobede, na kojem su zdanje Opere i nacionalnog teatra ,  Rumunska crkva Banatske mitropolije, kip vučice koja doji Romula i Rema, Trg slobode, na kojem se nalaze stara gradska većnica, kip Device Marije i bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja. Odlazak na Trg jedinstva, na kojem su stub kuge, rimokatolička katedralna crkva i Saborna crkva srpske pravoslavne crkve (sagrađena 1748. godine). Slobodno vreme za šoping. Preporučujemo odlazak u Iulius Mall, centar šopinga u Temišvaru. Polazak za Arad. Razgledanje grada: Arad je grad impresivne arhitekture zgrada i, sa mnogim od glavnih znamenitosti koje se nalaze duž glavne saobraćajnice Bulevar revolucije: Gradska palata, Palata kulture, neo-gotička Crvena crkva, Državno pozorište… Vodotoranj, tvrđava, most Trajan…  Središte Arada je očuvalo duh prošlih vremena i u njemu se nalazi nekoliko trgova i parkova, okruženih starim palatama, zdanjima i crkvama. Veliki broj su dela Milana Tabakovića iz stare srpske banatske plemićke porodice. Arad je rodno mesto plemića, najbogatijeg Srbina tog vremena, zadužbinara i osnivača peštanskog Tekelijanuma Save Tekelije, koji je tu i sahranjen u crkvi Sv.Apostola Petra i Pavla, zadužbini graničarske porodice Popović, koja je dobila plemstvo i predikat Tekelija. Povratak u Temišvar. Uveče fakultativna večera u nacionalnom restoranu.  Noćenje.

3.dan              Temišvar – Dvorac Sibinjanin Janka – Manastir Prislop – Beograd  
Doručak. Polazak za dvorac Sibinjanin Janka. Dvorac je iz 15. veka i jedan je od najlepših i najupečatljivijih dvoraca u Rumuniji. Poznat još kao dvorac porodice Korvin, uzdiže se na mestu nekadašnjeg rimskog kastruma u centralno-južnoj zoni Rumunije, u oblasti Hunedoara. Nastavak putovanja za manastir Prislop, čiji je ktitor Sveti Nikodim Tismanski, Svetitelj koji je na našim prostorima podigao manastir Vratnu, čuva Čudotvornu ikonu Bogomajke, grob oca Arsenija (Boke) čuvenog duhovnika 20. veka kao i pećinu Svetoga Jovana iz Prislopa. Polazak za Beograd. Dolazak u večernjim satima.


CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 69€
u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Societe Generale banke

ARANŽMAN OBUHVATA:
– prevoz turističkim autobusom (klima, TV)
– 2 noćenja sa doručkom (kontinentalni) u hotelu 3* u Temišvaru
– obilaske prema programu
– troškovi organizacije i vođstvo puta

ARANŽMAN NE OBUHVATA:
–  doplata za 1/1 sobu 30€ – na upit
– putno zdravstveno osiguranje ~380,00 din
– večera u nacionalnom restoranu 12€
– ulaznice za kulturno istorijske spomenike
Dvorac Sibinjanin Janka – oko 6€
– individualne troškove

 

Program je rađen na bazi od 40 putnika.